A les 12 del migdia del dia 27 es va dur a terme un acte institucional al monòlit instal·lat a la plaça de Montserrat Roig de Sabadell.
Després dels parlaments institucionals han intervingut diversos membres d’entitats que representen col·lectius que van patir l’extermini planificat dels camps de concentració nazis com l’Amical de Mauthausen, el poble jueu, el poble gitano, persones amb discapacitats, familiars de ciutadans de Sabadell deportats als camps d’extermini i, enguany, per primera vegada els maçons. El Gran Orient de Catalunya ha participat amb una breu intervenció -com marcava el protocol- i s’ha fet una ofrena floral.
Text llegit
“Abans que Adolf Hitler arribés al poder l’any 1933, hi havia aproximadament, només a Alemanya, uns 70.000 maçons. Els nazis consideraven la maçoneria com una amenaça, associant-la amb una inexistent conspiració internacional judeo-maçònica. Així doncs, després que Hitler es convertís en canceller, moltes lògies maçòniques van ser obligades a dissoldre’s. Les seves propietats van ser confiscades, i es van destruir documents i símbols maçònics. No fou, però, fins a l’any 1935 que la maçoneria va ser prohibida oficialment a Alemanya. Aquest nou gir en la repressió va comportar la persecució activa de la francmaçoneria i molts maçons foren assassinats o enviats als camps de concentració, on sovint foren marcats amb el triangle invertit de color vermell, reservat als presos polítics i opositors al règim nazi en general. Es calcula que entre 80.000 i 200.000 maçons de l’Europa conquerida varen ser víctimes d’aquesta persecució.
No obstant això, els ideals maçònics humanistes de llibertat, igualtat i fraternitat varen sobreviure fins i tot en les extremes condicions dels camps de concentració. N’és un bon exemple la lògia ‘Liberté Chérie’. Aquesta lògia va ser fundada el 1943 per set presos belgues en l’estricta clandestinitat d’una barraca del camp de concentració d’Esterwegen, a Alemanya. Els seus membres parlaven de llibertat, tolerància i fraternitat, mentre arriscaven la seva vida compartint aliments o donant suport als altres presos. Encara que només va existir fins a l’any 1944, quan els seus membres van ser traslladats a altres camps, aquesta lògia ha esdevingut per a la francmaçoneria universal tot un símbol de resistència espiritual i intel·lectual. Dels set fundadors, només dos varen aconseguir sobreviure.
La història de la lògia ‘Liberté Chérie’ ens remarca la importància de mantenir vius els valors humanistes fins i tot en la nit més fosca i, encara més important, ens recorda que la llibertat i els drets humans no estan garantits de per vida, ans el contrari, cal lluitar-los dia a dia.
Llibertat, igualtat, fraternitat.
Moltes gràcies “
Sabadell, 27 de gener 2025